تحولات روی دور تند؛ از قطعنامه شورای حکام تا چراغ سبز ایران برای مذاکره

رویداد ۲۴ . ۱۴۰۳/۹/۳،‏ ۸:۱۴


در چند روز اخیر از یک طرف شاهد صدور قطعنامه شورای حکام علیه ایران و تقویت گمانه نزدیک بودن فعال شدن مکانیزم ماشه بوده‌ایم. از طرف دیگر پیام مهم علی لاریجانی درباره توافق مجدد را دریافت کرده‌ایم. 

رویداد۲۴| سیر تحولات نه فقط در منطقه، بلکه در موضوع هسته‌ای و روابط ایران و غرب نیز روی دور تند است. مثلا در همین چند روز اخیر از یک طرف شاهد صدور قطعنامه شورای حکام علیه ایران و تقویت گمانه نزدیک بودن فعال شدن مکانیزم ماشه بوده‌ایم. از طرف دیگر پیام مهم علی لاریجانی درباره توافق مجدد را دریافت کرده‌ایم. 
گزاره دوم البته مهم‌تر و قابل توجه‌تر است. علی لاریجانی که تا چند وقت قبل به نظر می‌رسید بعد از دو بار رد صلاحیت به حاشیه رفته است، با سفر اخیر خود به سوریه و لبنان به عرصه سیاست ورزی برگشت و توجه‌ها را به خود جلب کرد. این مشاور رهبری حالا در مصاحبه‌ای با سایت KHAMENEI.IR خطاب به آمریکایی‌ها گفته «دو تا راه بیشتر پیش رویتان ندارید؛ یکی برگردید به همان برجامی که تصویب شده ... یا بیایید سر موضوع جدید؛ ما غنی‌سازی در این حد داریم، خب بیایید توافق کنید.»
لاریجانی در در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نیز نوشته: «برداشت درست:
۱- در موضوع هسته‌ای، آمریکا توافق قبلی (برجام) را بهم زد و از آن خارج شد و از این طریق به ایران خسارت وارد کرد.
۲- ایران غنی‌سازی خود را آغاز کرد و درجه‌ی خلوص را به بالای ۶۰ ٪ رساند.
۳- دو طرف در موقعیت جدید قرار دارند، اگر مسئولان جدید آمریکا می‌گویند در موضوع هسته‌ای ایران صرفاً با سلاح هسته‌ای مخالف‌اند باید در ازای این امر شروط ایران را بپذیرند و امتیاز لازم من‌جمله جبران خسارات ایران و نظایر آن را قبول کنند تا توافق جدید به‌دست آید نه اینکه یک طرفه امریه صادر کنند نظیر تصمیم آنان در آژانس!»
اشاره او به رویکرد آژانس و تاکید بر اینکه بیاید توافق کنیم، در سطح رسانه‌ها چراغ سبز ایران به شروع مذاکرات جدید تلقی شده است.
حالا باید دید که اولا دستگاه دیپلماسی ایران به عنوان نهاد مسئول پیگیری راهبرد‌های کلان سیاست خارجی، چطور این رویکرد اعلامی مشاور رهبری را به مرحله اجرا می‌رساند.
دوما، طیف تندرو داخلی که همچنان ساز تقابل می‌زنند و به استقبال افزایش تخاصم می‌روند؛ چه واکنشی به این موضع نشان خواهند داد. اینکه این طیف چطور نسبت به سیاست رسمی کشور و تصمیمی که در سطح عالی اتخاذ می‌شود، توجیه خواهند شد حتما حائز اهمیت است، چون در غیر این صورت چوب لای چرخ دستگاه دیپلماسی نیز خواهند گذاشت.
نکته سوم این است که طرف غربی و آمریکایی چه واکنشی نسبت به این رویکرد ایراد نشان خواهد داد. از آن استقبال می‌کند یا برای برگشتن پای میز مذاکراه ابتدا سیاست فشار حداکثری را امتحان کرده و برای کاهش قدرت چانه‌زنی ایران تلاش خواهد کرد.

مطالعه خبر در منبع

نظرات کاربران
    برای ارسال نظر، لطفا وارد شوید.

    اخبار مشابه