اقلیتهای مذهبی در افغانستان؛ «تداوم کشتار و بیتوجهی طالبان به تأمین امنیت» /گزارش افغانستان خبرگزاری بین المللی
شفقنا . ۱۴۰۳/۹/۳، ۱۰:۵۹
شفقنا افغانستان – اقلیتهای مذهبی افغانستان از زمان تسلط دوباره طالبان بر این کشور، بهصورت متدوام هدف حملات هدفمند و تروریستی بودهاند، اما طالبان تا اکنون در تأمین امنیت آنان ناکام بودهاند.
به گزارش خبرگزاری شفقنا افغانستان، در تازهترین مورد، یک فرد مسلح ناشناس با حمله به یک زیارتگاه در شهرستان نهرین استان بغلان، ده نفر از پیروان تصوف را تیرباران کرده است.
این حمله حوالی ساعت ۱۱:۰۰ پنجشنبه در زیارت «سید پادشاه آغا سادات» در شهر کهنه شهرستان نهرین بغلان انجام شده است.
ویدیوهایی منتشر شده نشان میدهد که این افراد در حال عبادت و نشسته بر جانماز بودهاند که هدف حمله قرار گرفتهاند.
منابع محلی گفتهاند که مهاجم فردی مسلح با اسلحهی مجهز به صدا خفهکن بوده است و با ورود به این زیارت، صوفیان را تیرباران کرده است.
تا اکنون هیچ فرد یا گروهی مسئولیت این حمله را به عهده نگرفته است، اما شیعیان و صوفیان پس از تسلط طالبان، بارها هدف حملات گروه تروریستی داعش قرار گرفتهاند.
«حملات هدفمند بر صوفیان پس از تسلط طالبان»
این اولینبار نیست که صوفیان در افغانستان هدف حملهی تروریستی و کشتار هدفمند قرار میگیرند.
آنان همانند شیعیان هزاره در افغانستان، پس از تسلط طالبان، هدف حملات متداوم و مرگبار گروههای تروریستی و افراطی عمدتاً سنی مذهب بودهاند.
این گروهها شیعیان و پیروان تصوف را بهدلیل باورها و عقاید مذهبی شان هدف حمله قرار میدهند و بارها نیات خود را به صورت آشکار برای هدف قراردادن آنان، ابراز کردهاند.
سازمان ملل متحد در گزارش وضعیت حقوق بشر در افغانستان گفته است که پس از تسلط طالبان بر افغانستان تا مه سال ۲۰۲۳، دستکم چهار حمله علیه صوفیان در این کشور انجام شده که در آن ۱۰۳ نفر کشته و ۲۲۸ نفر زخمی شدهاند.
بهعنوان نمونه، در این گزارش از حمله بر مسجد «صاحب خلیفه» در آوریل سال ۲۰۲۲ در کابل یاد شده است که در آن بیش از ۵۰ نفر کشته و دهها نفر زخمی شدند.
سازمان ملل متحد از حملهی دیگری بر صوفیان در افغانستان نیز یاد کرده است که آن هم در ماه آوریل سال ۲۰۲۲ انجام شد، اما این بار در شهر قندوز در شمال افغانستان. در این حمله که بر مسجد «مولوی سکندر صوفی» انجام شد، دستکم ۳۳ نفر به شمول شماری کودک کشته شدند.
دراوت سال ۲۰۲۲ نیز مسجد «صدیقیه» در کابل هدف حمله قرار گرفت که در آن یک چهره مشهور صوفیان افغانستان کشته شد.
بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، مسئولیت یکی از حملات را شاخهی خراسان داعش به عهده گرفته است، اما مسئولیت شماری دیگر از حملات علیه آنان را هیچ گروهی به عهده نگرفته است.
«ناکامی طالبان در تأمین امنیت»
طالبان از زمان تسلط دوباره بر افغانستان، با وجود ادعای تأمین امنیت سراسری، در حفاظت از جان شیعیان و صوفیان افغانستان ناکام بودهاند.
این دو گروه مذهبی در بیش از سه سال اخیر در بخشهای مختلف افغانستان هدف حملات مرگبار تروریستی بودهاند.
شماری زیادی از شیعیان و صوفیان در ولایت بغلان در شمال شرق افغانستان زندگی میکنند، اما هردو گروه در این ولایت در عبادتگاههای خود هدف حمله قرار گرفتهاند و میگیرند.
در مهر ماه سال گذشته خورشیدی، بمبگذاری انتحاری بر مسجد امام زمان در شهر پلخمری، مرکز ولایت بغلان، بیش از ۳۰ کشته و دهها زخمی برجای گذاشت. این حمله زمانی رخ داد که صدها نفر از شیعیان برای ادای نماز جمعه در این مسجد تجمع کرده بودند.
با وجود اینکه صوفیان و شیعیان در افغانستان همواره هدف حملات متعدد تروریستی بودهاند، اما طالبان بهجای تأمین امنیت، تلاش کردهاند که آزادی مذهبی آنان را محدود کنند.
منابع در بغلان میگویند که طالبان همانگونه که برگزاری مراسمهای مذهبی شیعیان محدودیت وضع کردهاند، بارها به صوفیان نیز هشدار دادهاند که دیگر «حلقه ذکر» برگزار نکنند.
آنان میگویند که طالبان بهعنوان حاکمان کنونی افغانستان مسئولیت دارند که امنیت تمام شهروندان این کشور، به شمول گروههای مذهبی را تأمین کنند، نه اینکه بهجای تأمین امنیت، محدودیت وضع کنند.
گزارشهای سازمان ملل متحد نیز نشان میدهد که اقلیتهای مذهبی در افغانستان همچنان هدف حملات هدفمند قرار میگیرند و طالبان تا اکنون نتوانستهاند یا نخواستهاند که از حملات جلوگیری کنند.
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوقبشر سازمان ملل متحد نیز در واکنش به حملهی پنجشنبه بر صوفیان در بغلان گفته است که اقلیتهای مذهبی در افغانستان در معرض خطر جدی قرار دارند و نیاز به اقدامات جدی برای تأمین امنیت و حفاظت از آنان است.