موتور محرک نیما
سیدفواد حسینی، کارشناس بازار سرمایه، ارزیابی خود را در مورد بورس شنبه اینچنین مطرح کرد: شاخصکل بورس این روزها به محدوده سقف اردیبهشتماه سال۱۴۰۳ نزدیک شده و این اتفاق در حالی است که بازار طی حدود دو هفته گذشته، بدون هیچ اصلاح قابلتوجهی، در مسیر صعودی قرار داشته و بهنظر میرسد این رشد صعودی بیشتر از آنکه تحتتاثیر افزایش تقاضا باشد، ناشی از کاهش عرضههای در بازار بودهاست. هرچند در روزهای سهشنبه و چهارشنبه هفته گذشته، عرضه در بازار سهام با افزایش نسبی همراه شد، اما در آغاز معاملات روز شنبه، بهسرعت این فشار عرضهها کاهشیافت و جای خود را به تقاضا سپرد، تا حدیکه موجب ایجاد صف خرید در بسیاری از نمادها شد. این روند نشان میدهد؛ بازار اصطلاحا در حال دست بهدستشدن است؛ امری که در پی رشدهای اخیر طبیعی جلوه میکند. دلیل این امر شناسایی سود یا تغییر ترکیب سبد سهام توسط برخی از سرمایهگذاران است که اقدام به عرضه برخی از نمادها میکنند.
به نظر میرسد، دلیل صعود بازار در برهه کنونی، کاهش ریسکهای سیاسی و تداوم رشد نرخ ارز نیمایی باشد. نرخ نیما که مبنای تسویه شرکتهای بورسی است، میتواند حاشیه سود شرکتها را افزایش و بهاینترتیب، انتظارات مثبتی نسبت به آینده بازار سهام شکل دهد.
حسینی در مورد تداوم محدودیت دامنهنوسان با وجود کاهش ریسکهای سیستماتیک، گفت: با توجه به کاهش ریسکهای سیاسی و رشد اخیر بازار، پیشنهاد میشود مسوولان تصمیمگیر نسبت به اصلاح دامنهنوسان اقدام کنند. بازگشت دامنهنوسان به شرایط معمول، میتواند پویایی بیشتری به بازار ببخشد. البته اصلاح دامنهنوسان در رابطه با صندوقهای اهرمی ضروریتر بهنظر میرسد. این صندوقها که برای سرمایهگذاران ریسکپذیر طراحی شدهاند، به دلیل محدودیت دامنهنوسان ۳درصدی، دچار حباب منفی میشوند. دامنه مثبت و منفی ۳درصد برای تمام داراییها، از جمله صندوقهای اهرمی، عملا هدف از تاسیس این ابزار را زیر سوال میبرد، بههمیندلیل حداقل باید دامنهنوسان صندوقهای اهرمی اصلاح شود تا این ابزار بتواند کارکرد خود را بهعنوان گزینهای مناسب برای سرمایهگذاران ریسکپذیر حفظ کند.
وی در مورد عرضه برق در بورسکالا گفت: این تصمیم میتواند نقطهعطفی برای کاهش مداخلات قیمتی و کنار گذاشتن قیمتگذاری دستوری باشد. این اقدام نهتنها به نفع اقتصاد کشور خواهد بود، بلکه پیامدهای مثبتی هم برای بازار سرمایه بههمراه دارد. مشابه این تجربه در عرضه خودرو در بورسکالا نیز دیدهشده که بسیاری از فعالان بازار سرمایه نیز در اینخصوص اتفاقنظر دارند. اگر صنعت خودرو مورد بررسی قرار گیرد، متوجه نقش پررنگ و غالب دلالان در تصمیمگیری سالهای گذشته این صنعت خواهیم بود. عرضه خودرو در بورسکالا میتواند این روند را تا حد جدی متوقف کند و از زیان خودروسازان بکاهد. این اقدام باعث انتقال حاشیه سود فروش خودرو از جیب دلالان به سمت شرکتهای تولیدکننده خواهدشد. با اینحال موفقیت این سیاست در گرو عرضه تمامی محصولات و ظرفیت تولید خودروسازها در بورسکالا است و در صورتیکه عرضه بهصورت محدود انجام شود، دلالان همچنان میتوانند از فرصتهای ایجادشده برای سودجویی استفاده کنند. در چنین شرایطی، عرضه محدود تنها منجر به افزایش قیمتها خواهدشد و اثرات مثبت موردانتظار بر رفاه عمومی مردم و شرکتهای تولیدی تحقق نخواهدیافت.
سرمایهگذاری در کدام صنعت باابهام روبهروست؟
محمد خضرائی، تحلیلگر بازار سرمایه در مورد وضعیت اولین روز معاملاتی بورس گفت: در بازار هفته گذشته، گروه بانکی و خودرویی، از نظر حجم معاملات، سطوح جذابی را لمس کردند. برخی از نمادهای صنعت خودرو پس از رسیدن به سطوح قیمتی خاص، با فشار عرضه روبهرو شدند، بهنظر میرسد بورس برای نفس تازهکردن نیاز به اصلاح در روز چهارشنبه داشت. همچنین انتشار خبر نرخ تسعیر ارز گروه بانکی، میتواند باعث شود که این گروه رهبر جدید بازار باشد.
وی ارزیابی خود را در مورد دومین روز معاملاتی هفته اینگونه مطرح کرد: بهنظر میرسد بازار فردا شروع مثبتی داشتهباشد و باتوجه به اخبار مرتبط با گروه بانکی، احتمال رهبرشدن در بازار یکشنبهوجود دارد. همچنین شاخصکل با رسیدن به محدوده دومیلیون و 300هزار واحد، امکان اصلاح را به خود میدهد. خضرائی اضافه کرد: متولی بازار سرمایه، مهمترین نکتهای را که باید برای بازار روزهای آتی دنبال کند، حفظ ارزش معاملات است. با توجه به گارد صعودی بازار، هر اصلاحی یک فرصت خروج و جابهجاشدن نمادها را ایجاد میکند، بنابر این لازم است که سیاستگذاران بورسی، در راستای خارجنشدن پول سنگین حقیقی از بازار، اقدامات ویژهای در دستور کار قرار دهند. بهعنوان مثال، پیگیریهای سازمان بورس و سایر مسوولان در زمینه کاهش نرخ سود اخزاها به زیر 30درصد، افزایش نرخ دلار نیما، حذف ارز 28هزار و 500تومان برای برخی صنایع و اعلام نرخ تسعیر دلار بانکیها، منجر به خوشبینی به آینده بازارشده و امید است که این حمایتهای عملی کماکان ادامه یابد.
تحلیلگر بازار سرمایه، صنایع جذاب آینده بازار را بررسی کرد و گفت: با شناسایی سود درمیان نمادهای ارزنده بانکی، میتوان انتظار شروع یک رالی جدید در این صنعت را داشت، اما وضعیت هریک از نمادها میتواند متفاوت باشد، برخی از نمادها کمی پرریسک هستند و برخی سهمهای دیگر برای رشد، مسیر آسانی پیشروی خود ندارند. گروه خودرویی نیز باتجربه رشد چند روز اخیر خود و رسیدن برخی نمادها به محدوده مقاومتی، میتواند یک روند خنثی را در روز آینده ادامه دهد، بنابراین سرمایهگذاری در این صنعت نیازمند بررسیهای محتاطانه است.
وی افزود: وضعیت صنعت سیمان در بورس شنبه، مساعد و مثبت بود. بهنظر میرسد، تنها چالشی که پیشروی این صنعت قرار میگیرد، قطعی گاز باشد، اما با توجه به نرخهای فروش سیمان در بورسکالا و عملکرد قابلقبول گزارشهای ماهانه شرکتها در دو ماه گذشته، انتظار عملکرد جذاب پاییزی این صنعت بالاست. خضرائی با اشاره به عبور نرخ ارز بازار آزاد از سطح 70هزار تومانی و پسگرفتن کانال 2هزار و 700 دلاری توسط اونس جهانی طلا، گفت: نزولیشدن روند طلا بعید بهنظر میرسد، اما در صورت رسیدن به سطوح پایینتر، قطعا برای سرمایهگذاری جذاب خواهدشد.