ارتش اوکراین میگوید سرزمینهای از دست رفته را نمیخواهد
کیهان . ۱۴۰۳/۹/۵، ۲۱:۲۶
سرویس خارجی-
هفته نامه انگلیسی «اکونومیست» در گزارشی با اشاره به شرایط بحرانی ارتش اوکراین در میادین جنگ نوشته است، 70 درصد ارتش اوکراین به دنبال صلح هستند و دیگر سرزمینهای از دست رفته را هم نمیخواهند.
جنگ اوکراین به لحظات سرنوشتسازی رسیده است. ترامپ در آمریکا به قدرت رسیده و وعده داده است که تمامی کمکهای مالی به کیف را قطع میکند. از سوی دیگر بایدن بنا دارد تا زمانی که در کاخ سفید هست تا جایی که میتواند بر آتش جنگ بدمد و همزمان، گزارشها نیز حاکی است دولتهای اروپایی در نگرانی از قطع حمایتهای آمریکا به دنبال این هستند که پشت دست ترامپ بازی کرده و اوکراین را مجبور به صلح در قبال واگذاری اراضی از دست رفته کنند.
در میادین جنگ هم گزارشها از شکستهای پیدرپی ارتش اوکراین و عقبنشینی از مناطق گستردهای در منطقه کورسک و دونتسک حکایت دارد. گزارش یورونیوز حاکی است که اوکراین در استان کورسک روسیه، در حال از دست دادن موقعیتهای خود است و یک مقام ارشد نظامی اوکراین هم اعلام کرده که این کشور بیش از ۴۰ درصد از زمینهایی را که در روسیه تصرف کرده بود، از دست داده است. بر پایه گزارشها، اوکراین در اوج این پیشروی تا هزار و ۳۷۶ کیلومتر مربع از خاک این منطقه را تحت کنترل داشت، اما منابع نظامی در کیف میگویند که این میزان اکنون به ۸۰۰ کیلومتر مربع کاهش یافته است.
پرچم سفید!
همزمان انتشار گزارشهای جدید از وضعیت ارتش اوکراین نشان میدهد که ۷۰ درصد نیروهای ارتش این کشور خسته و نا امید شده و گفتهاند موافق امتیاز دادن به روسیه و واگذاری قلمروهای ازدسترفته هستند تا این جنگ تمام شود. به گزارش مهر، اکونومیست در گزارش خود در این زمینه نوشته است: «مقامات اوکراینی تنها به دو سوم اهداف بسیج عمومی دست یافتهاند و با کمبود ثبتنامهای جدید و کیفیت پایین آنها، اوضاع حتی بدتر هم خواهد شد، زیرا بسیاری از آنها خواهان واگذاری قلمرو (در کنترل روسیه) در ازای آغاز گفتوگوها و برقراری صلح هستند.»
به نوشته اکونومیست «ضعف ساختاری» که اوکراین به آن مبتلاست همچنین بر روحیه نیروهای ارتش در خط مقدم نیز تأثیر گذاشته و برخی از آنها هماکنون به این نتیجه رسیدهاند که تنها راه برای پایاندادن به جنگ در اوکراین، آغاز گفتوگوهای صلح با روسیه است. یکی از فرماندهان میدانی ارتش اوکراین در گفتوگو با اکونومیست گفته است که «۷۰ درصد ارتش آمادگی واگذاری قلمروهای از دست داده هستند.» یکی دیگر از مقامات ارشد اوکراین که نخواست نامش فاش شود گفت که: «وضعیت جذب نیرو در بهار ۲۰۲۵ هم فاجعهبار خواهد بود و کیفیت نیروهای جدید هم مسئله و مشکل جدی دیگری است؛ یا خیلی پیر هستند یا انگیزهای برای جنگیدن ندارند.» یکی از فرماندهان گردان تیپ ۶۵ نیروهای مسلح اوکراین دراینباره گفت: «مثلاً افرادی بالای ۵۰ سال به جبههها میفرستند که توصیههای پزشکی با خود دارند که نوشته شده این افراد آنقدر ضعیف و ناتوان هستند که توانایی خدمت در ارتش را ندارند؛ بعضی مواقع احساس میکنم یک مهدکودک اداره میکنم تا یک یگان جنگی.»
پیش از این و در اواخر ماه جولای(تیر) نیز نشریه واشنگتنپست گزارش داده بود که موج جدید بسیج عمومی در اوکراین صدمات جدی به اقتصادِ بههمریخته اوکراین وارد خواهد کرد؛ زیرا موجب کاهش شدید نیروی کار خواهد شد. در ماهآوریل ولودیمیر زلنسکی قانونی را برای «تقویت بسیج عمومی در اوکراین» امضا کرد؛ قانون جدید در ۱۸ ماه می اجرائی شد. بر اساس قانون جدید، سن اعزام به جبهه و خدمت سربازی به زیر ۲۵ سال کاهش یافته و جریمهها و مجازاتهای شدیدی علیه کسانی اعمال خواهد شد که از خدمت سربازی فرار کنند.
همچنین در تحولی دیگر به نوشته یورونیوز نیروهای روسیه یک انگلیسی را که در ارتش اوکراین در منطقه کورسک روسیه میجنگید، به اسارت در آوردند. یک امنیتی به خبرگزاری دولتی روسیه، ریانووستی، گفت که این فرد همچنان تحت بازجویی است. وی اظهار داشت: «یک مزدور از بریتانیا که خود را جیمز اسکات رایس اندرسون مینامید، دستگیر شده است. او اکنون در حال ارائه مدارک خود است.»
شبح جنگ بالای سر اروپا
نگرانی اروپا از رها شدگی در مقابل ماشین جنگی روسیه و نیز این روزها موضوع گزارشهای رسانههای غربی است. فایننشال تایمز در همین رابطه با اشاره به نقش آمریکا در حمایت از سازمان ناتو در ۷۵ سال گذشته نوشت: بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید شبح جنگ در اروپا را به وجود آورده که در آن ممکن است متحدان ناتو دیگر نتوانند روی حمایت آمریکا حساب کنند. به گزارش ایرنا، این روزنامه گزارش خود را با این روایت خیالی شروع کرد که سال ۲۰۳۰ است و روسیه و چین اولین مانور نظامی بزرگ خود را در قطب شمال برگزار کردهاند. این رزمایش مشترک تحت عنوان وستوک ۲۰۳۰ شامل هزاران نیرو، تانک، هواپیما است. این تازهترین مورد از تجلی «شراکت تاریخی مسکو و پکن» است.
این گزارش افزود: ناگهاین روسیه اعلام میکند که کنترل خود بر فلات قاره قطب شمال را گسترش داده و چین این ادعا را به رسمیت میشناسد. روسیه نیز به نوبه خود اعلام میکند که «ادعای تاریخی» چین درباره دریای چین جنوبی مشروع است. بلافاصله بعد از آن نیروهای چین و روسیه به مجمع الجزایر سؤالبارد در نروژ حمله میکنند. نیروهای ناتو بسیج میشوند اما فاقد قدرت لجستیک آمریکا برای بازپسگیری آن هستند. متحدان ناتو اکنون با یک معضل راهبردی مواجهاند: واگذاری کنترل جزیره سؤالبارد یا استفاده از قدرت پیمان دفاعی خود و انجام حمله تلافی جویانه اتمی. نخستوزیران انگلیس و فرانسه که هر دو زرادخانه هستهای اروپا را کنترل میکنند، با تصمیمی وحشتناک مواجه هستند. فایننشال تایمز نوشت: این تصور آخرالزمانی پیشگویی نیست اما کاملا غیرقابل قبول نیز نیست. کریستوفر کاولی فرمانده ارشد ناتو ماه گذشته هشدار داد که ارتش روسیه از این جنگ قویتر بیرون خواهد آمد.
این گزارش میافزاید: از زمان انتخابات آمریکا، اروپاییها خواستار اقدامات بیشتری در دفاع از این قاره شدهاند. امانوئل ماکرون رئیسجمهوری فرانسه ماه جاری گفت «ما باید بتوانیم از خود دفاع کنیم» و هشدار داد که اروپا نباید ضعیف شود. اما اقدامات اروپا تاکنون در حد لفاظی بوده است. برخی از طراحان دفاعی در این قاره به تفکرات دهه ۱۹۷۰ بازگشتهاند که ناتو برای جبران قدرت بازدارندگی قراردادی ضعیف خود به مسکو هشدار داد اگر مورد حمله قرار گیرد از سلاح هستهای استفاده میکند. یک مقام ارشد امنیتی اروپا (که در گزارش فایننشال تایمز نامش فاش نشده است) گفت: اروپاییها بیشترین فشار دفاع را تحمل خواهند کرد. سؤال اینجاست که آیا آنها میتوانند آن را مدیریت کنند یا وضعیت آشفتهای به بار خواهد آمد. اندیشکده مؤسسه بینالمللی مطالعات راهبردی در تازهترین گزارش خود هشدار داد: تامین تعهدات ناتو نیاز دارد که کشورهای عضو این ائتلاف سطح آمادگی خود را به شکل قابل توجهی افزایش دهند. آنها باید پایگاههای صنعتی و دفاعی خود را تقویت کرده و سرمایهگذاری هنگفتی در بخش نوآوری دفاعی و نیروها داشته باشند. رسیدگی سریع به این نقاط ضعف اروپا یک هدف جاهطلبانه است.