یک تحلیلگر مسائل سیاست خارجی گفت: اروپاییها در شرایط بیتصمیمی به سر میبرند و نمیشود گفت آنها لزوما دنبال مقدمهچینی برای فعالکردن مکانزیم ماشهاند.
گروه سیاست سایت فردا: دور تازه مذاکرات ایران با تروئیکای اروپایی تحلیلهای متفاوتی را برانگیخته است؛ برخی این مذاکرات را مثبت ارزیابی میکنند و برخی نیز نسبت به آن خوشبین نیستند.
جعفر قنادباشی، تحلیلگر مسائل سیاست خارجی، درباره این موضوع به «فردا» گفت: «اروپاییها همیشه سرابهای فریبندهای نشان ایران میدهد. آنها روزگاری میگفتند برجام را بدون آمریکا ادامه میدهند، روز دیگر خانم موگیرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در سال 2019 مؤکدا میگفت که اتحادیه اروپا کانلهای بانکی به روی ایران باز میکند، یک وقت دیگر میگفتند که کشورهای اروپایی رابطه دو جانبه با ایران برقرار میکنند و... که همه اینها سراب بود. اروپاییها هیچوقت به وعدههایشان عمل نکردند و عجیب است که هنوز برخی در ایران نسبت به اروپا امید دارند».
او ادامه داد: «اروپاییها از یک سو تحریم میکنند و از سوی دیگر مذاکره. این شکل از رفتار آنها نشان میدهد آنها هنوز روحیه سلطهگرایانه خود را حفظ کردهاند. برخی میگویند که با آمدن ترامپ میان اروپا و آمریکا اختلاف در میگیرد و ما میتوانیم از این شرایط استفاده کنیم. در پاسخ باید گفت مگر در گذشته چنین نبود و مگر در دور اول ریاستجمهوری ترامپ میان آمریکا و اتحادیه اروپا اختلافات شدیدی وجود نداشت؟ آیا در آن زمان شرایط به نفع ایران شد؟ مشخص است که نشد زیرا در نهایت اروپاییها و آمریکا با وجود آنکه ممکن است بر بعضی موضوعات اختلافاتی داشته باشند، همسو عمل میکنند».
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجیی همچنین بیان کرد: «بعضی از اعضای دولت میگویند که مذاکرات کنونی با اروپاییها از چندماه پیش طراحی شده بود؛ اگر چنین است چرا در همین چندماه اروپاییها اقداماتی مانند تحریم کشتیرانی ایران را انجام دادند؟ ما باید حواسمان جمع باشد که نمیشود به اروپاییها اعتماد کرد و در همین دور اخیر مذاکرات هم به هیچوجه نباید نشانهای از ضعف نشان دهیم. دولت چهاردهم باید بداند که اولا اروپاییها توان حل مشکلات ما را ندارند و ثانیا باید به ظرفیتهای داخلی خودمان برای حل مشکلاتمان بیشتر توجه کند».
قنادباشی در پایان در پاسخ به این پرسش که آیا اروپاییها با وضع تحریمهایی مانند تحریم کشتیرانی ایران یا حمایت از تصویب قطعنامهای علیه ایران در شورای حکام در پی زمینهسازی برای فعالکردن مکانیزم ماشهاند یا خیر، گفت: «اروپاییها در شرایط بیتصمیمی به سر میبرند و نمیشود گفت آنها با برنامهریزی دنبال مقدمهچینی برای فعالکردن مکانزیم ماشهاند. آنها هیچ راهبردی مشخصی ندارند. اروپاییها اگر حتی منافع ملی خودشان برایشان مهم بود در وهله نخست به این میزان از رژیم جنایتکار صهیونیستی حمایت نمیکردند و ثانیا خود را در تقابل با ایران قرار نمیدادند».