شاه مغرب و رئیس جمهور فرانسه خواستار توقف فوری حملات نظامیان صهیونیستی به لبنان و نوار غزه شدند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه عصر دوشنبه هفته جاری وارد رباط شد و با «محمد ششم» شاه مغرب دیدار و درباره روابط دو کشور ، تحولات غرب آسیا و منطقه گفتوگو کرد.
بر اساس بیانیه دیوان پادشاهی مغرب، در این دیدار رئیس جمهور فرانسه نقش محمد ششم به عنوان رئیس کمیته قدس در خدمت به صلح را ستود و رهبران دو کشور خواستار توقف فوری حملات نظامیان صهیونیستی به لبنان و نوار غزه شدند.
ماکرون و محمد ششم با تاکید بر حمایت از غیرنظامیان خواستار تضمین دسترسی آنان به کمکهای بشردوستانه شدند و تصریح کردند: بایستی از تشدید تنش در غرب آسیا جلوگیری شود.
در بیانیه دیوان پادشاهی مغرب آمده است: رهبران دو کشور بر ضرورت احیای مذاکرات صلح میان فلسطین و اسرائیل ( رژیم صهیونیستی ) در چارچوب نظام دو دولتی و تشکیل دولت مستقل فلسطینی در اراضی 1967 با مرکزیت قدس شریف تاکید کردند.
به نوشته روزنامه القدس العربی، کارشناسان دیدار دو روزه رئیس جمهور فرانسه از مغرب را بسیار مهم ارزیابی کردهاند و بر اساس بیانیه دیوان پادشاهی مغرب، این دیدار فصل نوینی در روابط دو کشور محسوب میشود چراکه نقشه راه همکاریهای راهبردی میان فرانسه و مغرب را برای سالهای آینده پیریزی میکند.
در نخستین روز دیدار رئیس جمهور فرانسه از مغرب دو کشور 22 توافقنامه در زمینههای مختلف از جمله راه آهن، انرژی، آموزش عالی، صنایع آب، کشاورزی و سرمایه گذاری امضاء کردند.
مغرب اولین شریک تجاری فرانسه در شمال آفریقا به شمار میرود و پاریس نیز اولین شریک تجاری رباط محسوب میشود.
حجم مبادلات تجاری میان مغرب و فرانسه در سال 2023 حدود 14 میلیارد و 100 میلیون یورو بود که در مقایسه با سال قبل 5 درصد رشد داشته است.
حجم سرمایه گذاری فرانسه در مغرب در سال 2022 افزون بر 8 میلیارد یورو است و پاریس یکی از بزرگترین سرمایه گذاران در این کشور محسوب میشود و یکهزار شرکت فرانسوی در مغرب مشغول به کار هستند.
طی سالهای اخیر روابط مغرب و فرانسه پر تنش بود اما این روابط پس از تیرماه گذشته روبه بهبودی رفت چرا که پاریس سیاست عملی رباط در قبال صحرای غربی را پذیرفت و قبول کرد که این منطقه تحت حاکمیت مغرب باشد و به صورت خودمختار اراده شود، این درحالی است که بر اساس قطعنامه شورای امنیت، سرنوشت صحرای غربی باید توسط ساکنان آن تعیین شود.
صحرای غربی (جنوب مغرب) دارای ثروتهای زیر زمینی است و در آبهای ساحلی آن، علاو بر نفت و گاز، ذخایر بسیار با ارزش معدنی و راهبردی وجود دارد.