توقف تلاش‌های آمریکا برای جلوگیری از رشد تکنولوژیک چین/ گزارش بلومبرگ خبرگزاری بین المللی

شفقنا . ۱۴۰۳/۸/۱۱،‏ ۱۳:۲۹


شفقنا آینده- شبکه خبری بلومبرگ در مطلبی به قلم ربکا چونگ ویلکینز کارشناس حوزه فن‌آوری نوشته که تلاش‌های ایالات متحده برای جلوگیری از رشد تکنولوژیک چین کم‌کم در حال توقف است- و این باعث اوج‌گیری و داغ‌تر شدن جنگ آمریکا و چین در زمینه فن‌آوری شده است.

به گزارش سرویس ترجمه شفقنا از شبکه خبری بلومبرگ؛ آیا تلاش‌های ایالات متحده برای ممانعت از پیشرفت تکنولوژیک چین تاکنون مؤثر بوده است؟ جواب منصفانه این پرسش یک نه قاطع است!

گزارش 48 صفحه‌ای تحلیلگران اطلاعاتی و اقتصادی بلومبرگ حکایت از این می‌کند که دومین اقتصاد بزرگ جهان در بسیاری از 13 فن‌آوری کلیدی که ده سال پیش پرزیدنت شی جین‌پینگ به عنوان اولویت توسعه کشورش معرفی کرد، در حال پیشرفت و حتی پیشتازی است.

این تحقیق نشان می‌دهد که اگرچه اشارات عمومی به برنامه‌ها و دستورالعمل‌هایی که ده سال پیش تحت عنوان «برنامه چین 2025» از سوی شی ارائه شد کاهش یافته است؛ ولی با این حال خط مشی صنعتی چین با هدف تبدیل یکی از رهبران عرصه تکنولوژی‌های نوظهور تا حد زیادی با موفقیت پیش رفته است.

وسایل نقلیه الکتریکی، راه‌آهن سریع‌السیر و پنل‌های خورشیدی از جمله پنج حوزه‌ای هستند که چین در آن‌ها توانسته به جایگاهی نزدیک به پیشتازی جهانی دست یابد؛ و این در حالی است که این کشور در هفت بخش دیگر از 13 فن‌آوری کلیدی مورد اشاره شی جین‌پینگ نیز به سرعت در حال پیشرفت است. یکی از این حوزه‌ها، حوزه ساخت تلفن‌های هوشمند است که چین امروز در این بخش توانسته جایگاهی بالا به دست آورد، به نحوی که کمتر جایی را در جهان می‌توان یافت که رد و نشانی از گوشی‌های هوشمند ساخت چین در آن‌جا وجود نداشته باشد.

در این میان محدودیت‌های اعمال‌شده از سوی ایالات متحده نیز از اشتهای شرکت‌های خصوصی چینی برای حفظ موقعیت پیشتازی خود در بازارهای بین‌المللی کم نکرده است. به عنوان مثال BYD به عنوان برترین خودروساز چین، به‌رغم تعرفه‌های 102.5 درصدی ایالات متحده هنوز و هم‌چنان در حال تولید و فروش خودروهایش در بازارهای خارج از چین است. یکی از مدیران ارشد این شرکت می‌گوید که انتظار می‌رود در آینده نزدیک بیش از نیمی از فروش خودروهای این کمپانی به فروش خارج از کشور اختصتص داشته باشد.

البته ایالات متحده در جلوگیری از توسعه نیمه‌هادی‌های پیشرفته چین- که پایه و اساس بسیاری از فن‌آوری‌های دیگر است- در حال دستیابی به موفقیت‌هایی نسبی است. در واقع پکن در حال حاضر از نظر دسترسی و ساخت تراشه‌های پیشرفته برای استفاده در هوش مصنوعی و سیستم‌های نظامی با مشکلاتی مواجه شده است.

با این حال آمریکا با سیاست کنترل صادرات باعث تشویق بیشتر چینی‌ها به تلاش‌های بیشتر- و دو برابرتر-‌ در زمینه دستیابی به پیشرفت‌هایی در فن‌آوری نیمه‌رسانا شده است. در واقع شرکت‌های چینی با این که در این زمینه هنوز از آمریکایی‌ها عقب‌ترند، ولی با این حال با پیشرفت‌هایی که در سال‌های اخیر داشته‌اند، سیاست‌گذاران را شگفت‌زده کرده‌اند.

این یعنی هر کدام از دو کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا که در انتخابات هفته آینده برنده شوند، از این جوانب کارها و روزهایی دشوار پیش‌رو خواهند داشت.

در واقع موفقیت پکن و پافشاری این کشور برای جبران عقب‌ماندگی‌اش در قیاس با آمریکا؛ نشان‌دهنده محدودیت‌های طرح دونالد ترامپ در زمینه تشدید تعرفه‌هاست و در عین حال ناکارآمدی سیاست تداوم کنترل‌ها و تحریم‌های صادراتی اتخاذشده از سوی کامالا هریس را نشان می‌دهد.

از این نظر می‌توان گفت که به احتمال زیاد در انتخابات هفته آینده موضع‌گیری سفت و سخت در قبال چین تنها موضوعی خواهد بود که هر دو نامزد می‌توانند موضع مشترک و متحدی در قبال آن داشته باشند؛ ولی با این حال این نوع برخورد با این موضوع در نهایت می‌تواند باعث انزوای ایالات متحده در سراسر جهان شود.

متن کامل این مطلب را اینجا بخوانید

مطالعه خبر در منبع

نظرات کاربران
    برای ارسال نظر، لطفا وارد شوید.

    اخبار مشابه