چرا تروئیکای اروپایی علیه ایران قطعنامه صادر کرد؟
راهبرد معاصر . ۱۴۰۳/۹/۳، ۱۰:۰۹
به گزارش «راهبرد معاصر»؛ سه کشور اروپایی در سلسله اقدامات و مواضع ضد ایرانی، با وجود همکاریهای سازنده تهران، قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی تصویب کردند.
در واکنش نیز ایران در تصمیمی از پیش اتخاذ شده، بلافاصله دستور افزایش نصب و راهاندازی جدیدترین سانتریفیوژها را صادر کرد که به معنای افزایش سطح، سرعت و میزان غنیسازی اورانیوم در ایران است.
کنشهای اخیر سه کشور اروپایی (انگلیس، آلمان و فرانسه) نهتنها روند موجود در روابط ایران و غرب را، بلکه حتی روند همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را بیش از پیش دچار چالش کرده و آینده این روابط را در هالهای از ابهام قرار داده است. چشمانداز ایجاد شده تقویت روندی است که میتواند امیدها را برای بازگشت روابط به دیپلماسی با ناامیدی مواجه کند.
با توجه به اینکه از نظرحقوقی تصویب قطعنامه علیه ایران پرونده سازی هستهای به شمار میرود، از این منظر حائز اهمیت بود که قطعنامه علیه ایران صادر نشود
حسن بهشتیپور، کارشناس مسائل بینالملل درباره قطعنامه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی علیه ایران به «راهبرد معاصر» گفت: قطعنامه صادر شده در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، قطعنامهای است که به مدیر کل آژانس مأموریت میدهد گزارشهای بیشتری در جزئیات فعالیت هستهای ایران به اعضای آژانس ارائه کند، بنابراین نفس قطعنامه نمیتواند بر روند برنامه های هسته ای ایران اثرگذار باشد و اخلالی در فعالیت صلحآمیز هستهای ایران ایجاد کند.
وی افزود: با توجه به اینکه از نظرحقوقی تصویب قطعنامه علیه ایران پرونده سازی هستهای به شمار میرود، از این منظر حائز اهمیت بود که قطعنامه علیه ایران صادر نشود، زیرا مانع پرونده سازی علیه ایران می شود.
کارشناس مسائل بینالملل عنوان کرد: برگ برگ گزارشهایی که در پرونده سازی ها شکل می گیرد، به ایجاد فضای منفی منجر می شود. در صورتی که قطعنامه علیه ایران صادر نمی شد، تا مهرماه سال آینده دوره ۱۰ ساله برجام پایان می یافت و پرونده ازحالت ویژه ای که اینک در سازمان ملل متحد رسیدگی می شود، به حالت عادی بازمی گشت و ایران مانند سایر اعضای سازمان انرژی اتمی بود؛ لذا قطعنامه ای که علیه ایران صادر شد در راستای فعال سازی «مکانیزم ماشه» علیه ایران است.
بهشتی پور درباره فعال سازی مکانیزم ماشه گفت: بکارگیری مکانیزم ماشه به این معناست که تلاش می کنند ۶ قطعنامه ذیل فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد علیه ایران صادر کنند. به عبارت دیگر 6 قطعنامهای که طبق قطعنامه 2231 ملغی شده بود، بار دیگر علیه ایران به کار گرفته می شود؛ پس ایران را به عنوان ادعایی تهدید کننده صلح و امنیت ذیل فصل هفتم خواهند برد.
وی درباره واکنش ایران تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران در زمان سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی تأکید کرد، در صورت تصویب نشدن قطعنامه علیه ایران غنی سازی بیشتر از ۶۰ درصد نخواهد داشت، اما در صورت صدور قطعنامه به سرعت واکنش نشان خواهد داد.
تروئیکای اروپایی در راستای حمایت از رژیم صهیونیستی کشورها را به صدور قطعنامه علیه ایران ترغیب کرد
کارشناس مسائل بینالملل توضیح داد: ایران در مقام واکنش سانتریفیوژهای نسل جدید را وارد مدار گازدهی می کند؛ این سانتریفیوژها چند برابر سانتریفیوژهای نسل قدیم قدرت غنیسازی دارند، بنابراین از این منظر برای طرف غربی بسیار مهم است و آنها تاکنون تلاش کرده اند مانع غنی سازی بیشتر ایران شوند.
وی افزود: آنگونه که گروسی در کنفرانس مطبوعاتی بیان کرد، ایران با آژانس به توافق دست یافته بود در صورت تصویب نشدن قطعنامه، روند غنیسازی ۶۰ درصد را متوقف کند؛ ضمن اینکه چهار نفر از بازرسان که از نظر ایران عنصر نامطلوب شناخته شده بودند و به آنها ویزا داده نمیشد، طبق توافق ویزا دریافت می کردند؛ اما غربی ها در برابر اقدامات مثبت ایران واکنش هایی نشان دادند که مشکوک و ناشی از حمایت از رژیم صهیونیستی است.
کارشناس مسائل بینالملل تأکید کرد: تروئیکای اروپایی در راستای حمایت از رژیم صهیونیستی کشورها را به صدور قطعنامه علیه ایران ترغیب کرد، بنابراین قابل ارزیابی است انگلیس، آلمان و فرانسه به دلیل تحریکات رژیم صهیونیستی در این مسیر قرار گرفتند و در راستای حمایت از صهیونیست ها که با ایران درگیر شده اند، خواهان افزایش فشار بر ایران هستند.
اخبار مشابه
مکانیزم ماشه ایرانی!
پرسون . ۴ روز پیش