بیژن عبدالکریمی:
بیژن عبدالکریمی گفت: نمیخواهم بگویم همه روشنفکران جامعه ایرانی، اما بخش مهمی از آنها که میشود با عنوان «شبهروشنفکر» به آنها اشاره کرد، آنچنان تفکر ایدئولوژیک و ضدیت با حاکمیت، ذهن و احساسشان را تسخیر کرده که چشمشان را بر واقعیتها کور کرده است و هر واقعیتی را نمیبینند.
روزنامه ایران با بیژن عبدالکریمی گفتوگو کرده است.
به گزارش ایران، بخشهای مهم این گفتوگو را در ادامه میخوانید:
- حکم دادگاه لاهه از یک سو پژواک گرایش و تلاشهایی برای جلوگیری از انحطاط مبانی تمدن غربی از جمله اومانیسم و ارزشهای عصر روشنگری و واکنشی به این انحطاط است. از طرف دیگر این اتحادیه اروپاست که میخواهد استقلال خود را در برابر هژمونی و سیطره امریکا نشان دهد، سیطرهای که به نظر میرسد در حال ضعیف شدن است. نکته دیگر این است که جنایات اسرائیل عظیمتر از آن است که نادیدهاش گرفت؛ آنقدر که قدرتهای غربی دیدند با بیاعتنایی به این جنایات، میان شهروندان و رأیدهندگان خود بیاعتبار میشوند. همه این عوامل دست به دست هم داد تا این حکم صادر شود.
- اینکه این حکم دادگاه لاهه در حکم یک نقطه عطف در تاریخ نظامهای لیبرال دموکراسی یا در تاریخ روابط بینالملل است یا نه، تحولات آینده آن نشان میدهد. اما بر اساس روند رویدادها در جهان عینی یا توجه به مناسبات کنونی روابط بینالملل، این حکم نمیتواند به منزله یک نقطه عطف تلقی شود، ولی میتواند یک نشانه باشد؛ نشانهای برای پایان هژمونی امریکا و واکنش اتحادیه اروپا به آن، و نیز نشانه به صدا در آمدن زنگ خطر در وجدانهای اروپایی؛ زنگ خطر از اینکه گویی همه ارزشهای مدرن مورد غفلت واقع شده و نابود میشود. اما این یک نشانه سیاسی هم هست؛ا ینکه شاید تاریخ مصرف نیروهایی مثل نتانیاهو پایان یافته و مقدمهای است برای حذف او.
- نمیخواهم بگویم همه روشنفکران جامعه ایرانی، اما بخش مهمی از آنها که میشود با عنوان «شبهروشنفکر» به آنها اشاره کرد، آنچنان تفکر ایدئولوژیک و ضدیت با حاکمیت، ذهن و احساسشان را تسخیر کرده که چشمشان را بر واقعیتها کور کرده است و هر واقعیتی را نمیبینند یا در چهارچوب مفروضات و جهتگیریهای پیشین خودشان تفسیر میکنند. این شبهروشنفکران که خیلی از واقعیتها را ندیدهاند احتمالاً از این حکم هم با بیتفاوتی خواهند گذشت یا به نحو خاصی تفسیر خواهند کرد که مؤید جهتگیریهای ایدئولوژیکشان باشد، ایدئولوژیای که چیزی جز نفرت نیست.