در سه سال گذشته پرداخت‌های مردم بابت داروها 66 درصد افزایش یافته است/کاهش بودجه سلامت یکی از مهمترین دلایل حذف ارز ترجیحی است

رکنا . ۱۴۰۳/۹/۱۱،‏ ۸:۱۳


رکنا:وزیر بهداشت در خبری اعلام کرده است که در سال 1404 ارز ترجیحی دارو حذف می شود.اعلان عمومی این موضوع نگرانی های بسیاری در جامعه به وجود آورده است.تامین دارو یکی از نیازهای اساسی مردم است از آنجایی که مواد اولیه داروها از واردات تامین می شود می تواند منجر به گرانی دارو و کمیاب شدن آن شود.

به گزارش  خبرنگار اجتماعی رکنا، این موضوع در بودجه 1404 مطرح شده است و باید برای تصویب در مجلس شورای اسلامی رای بیاورد اما این طرح هم مانند دیگر طرح ها مخالفان و موافقانی دارد و چالش های بسیاری بر سر راه خود خواهد دید.تا کنون دارو با ارز 28.500 وارد می شد اما با تائید حذف آن در سال آینده باید با ارز نیمایی که امروز حدود 51 هزار تومان وارد شود.

نقدهای وارده به طرح دارویار

 هادی احمدی عضو انجمن داروسازان ایران به بررسی مشکلات صنعت داروسازی و تأثیرات منفی طرح دارویار پرداخت و از عدم کارشناسی و ناهماهنگی‌های موجود در اجرای این طرح‌ها انتقاد کرد.

او با اشاره به اینکه طرح‌های وزارت بهداشت در سال‌های اخیر بیشتر آزمون و خطا بوده است، اظهار داشت که جامعه داروسازی، پزشکی و مردم از طرح‌هایی که بدون تحلیل و کارشناسی مناسب اجرا می‌شوند، خسته شده‌اند.

  افزایش پرداخت از جیب مردم

این داروساز به خبرنگار اجتماعی رکنا گفت:در حالی که هدف این طرح کاهش پرداختی از جیب مردم بود، آمارها نشان می‌دهد که در واقع در سه سال گذشته پرداخت‌های مردم بابت داروها 66 درصد افزایش یافته است.

او تأکید کرد: این افزایش هزینه به دلیل عدم کارشناسی و مشورت با انجمن‌های صنفی، به ویژه انجمن داروسازان و نظام پزشکی، به وقوع پیوسته است. 

او همچنین اشاره کرد که یکی از شعارهای اولیه این طرح، عدم افزایش پرداخت از جیب مردم بود که پس از گذشت سه سال، این شعار محقق نشده است.

  مشکلات نقدینگی و افزایش چک‌های برگشتی

این داروساز در ادامه توضیح داد : یکی از دلایل مشکلات در صنعت داروسازی، کمبود نقدینگی است.«افزایش چشمگیر چک‌های برگشتی داروخانه‌ها  در چهار ماهه نخست سال جاری،مبلغ به بیش از سه هزار میلیارد تومان رسید»در حالی که در سال گذشته این رقم حدود یک و نیم هزار میلیارد تومان بود.

احمدی افزود که این وضعیت موجب اختلال در زنجیره تأمین دارو شده و داروخانه‌ها قادر به تأمین داروهای مورد نیاز مردم نیستند.

 افزایش مشکلات با برداشتن ارز ترجیحی

 این فعال صنعت داروسازی می گوید: با توجه به تصمیم جدید دولت برای برداشتن ارز ترجیحی دارو،باید این هشدار را جدی گرفت که این اقدام باعث وارد آمدن شوک جدیدی به صنعت داروسازی و افزایش قیمت دارو خواهد شد.

احمدی تأکید کرد: با افزایش قیمت ارز، مشکلات نقدینگی شرکت‌های تولید و واردات دارو تشدید شده و این موضوع بر تأمین مواد اولیه و قیمت دارو تأثیر منفی خواهد گذاشت.

احمدی معتقد است که این تصمیم جدید به نفع مردم نخواهد بود و باید با مشورت با تمامی ذینفعان و کارشناسان صنعت داروسازی، اقداماتی با پشتوانه مالی پایدار انجام شود.

 احمدی گفت: اجرای طرح‌ها به کارشناسی دقیق و همکاری تمامی ذینفعان صنعت داروسازی و وزارت بهداشت نیار دارد.

 وی بر لزوم اختصاص منابع مالی پایدار و بهبود وضعیت نقدینگی تأکید کرد و افزود:بدون تأمین منابع مالی مناسب، هیچ طرحی نمی‌تواند به درستی اجرا شود و در نتیجه مشکلات موجود ادامه خواهد یافت.

در نهایت، احمدی با اشاره به اینکه داروسازان و مردم از طرح‌های ناپخته و بی‌پشتوانه خسته شده‌اند، گفت: "طرح‌ها باید قابلیت اجرایی داشته باشند و از ابتدا با کارشناسی دقیق طراحی شوند. در غیر این صورت، نتایج آن به نفع مردم و صنعت داروسازی نخواهد بود."

شوک‌های پی‌درپی به صنعت داروسازی و تأثیر آن بر مردم

صنعت داروسازی کشور در سال جاری با چالش‌های متعددی روبه‌رو بوده است که کاهش ۲۷ درصدی تولید دارو در هفت ماه اول سال یکی از پیامدهای آن محسوب می‌شود. این مشکلات عمدتاً ناشی از اجرای طرح‌های غیرکارشناسی و حذف ارز ترجیحی بوده که فشار مضاعفی بر تولیدکنندگان، داروخانه‌ها و در نهایت مردم وارد کرده است.

نقدینگی و حذف ارز ترجیحی

احمدی در ادامه می گوید:در سال ۱۴۰۱، با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و جایگزینی آن با نرخ ۲۸۵۰۰ تومان، هزینه تأمین مواد اولیه داروسازی چند برابر شد. این امر موجب کاهش شدید نقدینگی در شرکت‌های تولیدکننده و واردکننده دارو شد و حتی برخی از شرکت‌ها نتوانستند مواد اولیه مورد نیاز خود را تهیه کنند. به گفته کارشناسان، حذف ارز ترجیحی شوکی بزرگ به صنعت داروسازی وارد کرد که هنوز آثار آن برطرف نشده است.

او در ادامه تاکید کرد:اکنون نیز صحبت از حذف ارز ترجیحی ۲۸۵۰۰ تومانی و جایگزینی آن با نرخ‌های بالاتر است؛ اقدامی که به گفته صاحب‌نظران، نه‌تنها فشار بیشتری به مردم وارد خواهد کرد، بلکه نظام داروسازی کشور را با چالش‌های جدی‌تری روبه‌رو می‌کند. برخی از کارشناسان این تغییرات را تحت عنوان "طرح دارویار ۲" یاد می‌کنند و نسبت به عواقب آن هشدار داده‌اند.

مشکلات بودجه‌ای و تأمین مالی طرح‌ها

احمدی یکی از دلایل اصلی این تصمیمات را کمبود بودجه عنوان  کرد و گفت: به اعتقاد کارشناسان، این راهکار بدون تأمین منابع مالی پایدار و برنامه‌ریزی دقیق، تأثیر مثبتی نخواهد داشت. به‌طور مثال، برای طرح دارویار، از ۷۴ هزار میلیارد تومان بودجه تعیین‌شده برای امسال، تنها یک‌سوم آن پرداخت شده و باقی آن هنوز تأمین نشده است. این کمبود بودجه نه‌تنها موجب تأخیر در پرداخت‌ها شده، بلکه توان داروسازان را نیز برای ادامه فعالیت به شدت کاهش داده است.

تأثیر مستقیم بر مردم و داروسازان

این عضو انجمن داروسازی افزود:حذف ارز ترجیحی و عدم هماهنگی در سامانه‌ها باعث افزایش قیمت دارو و اقلام حیاتی مانند شیر خشک شده است. به عنوان نمونه، افزایش قیمت برخی شیرخشک‌های رژیمی ثبت نشده و مردم مجبور به پرداخت مابه‌التفاوت شده‌اند. این روند باعث افزایش هزینه‌های درمانی مردم شده و اهداف اولیه طرح‌های سلامت‌محور، مبنی بر کاهش پرداخت از جیب مردم، محقق نشده است.

درخواست مشورت با صنف‌های مرتبط

او می گوید:متخصصان صنعت داروسازی بر این باورند که اجرای طرح‌های جدید باید با مشورت و نظرات سازمان نظام پزشکی، انجمن داروسازان و دیگر ذی‌نفعان انجام شود. تصمیمات یک‌جانبه و اجرای طرح‌های غیرکارشناسی بدون پشتوانه مالی پایدار، نه‌تنها مشکلات را حل نمی‌کند، بلکه به بحران‌های جدیدی دامن می‌زند.

آینده‌ای مبهم برای صنعت داروسازی

این فعال صنعت داروسازی می افزاید:در شرایطی که تنها سه ماه تا پایان سال باقی مانده، بسیاری از داروسازان نسبت به آینده صنعت و توانایی تأمین دارو ابراز نگرانی کرده‌اند، "برای موفقیت نظام سلامت و داروسازی، باید منابع مالی کافی و پایدار فراهم شود؛ در غیر این صورت، نمی‌توان روزهای روشنی را برای این حوزه پیش‌بینی کرد."

مطالعه خبر در منبع

نظرات کاربران
    برای ارسال نظر، لطفا وارد شوید.