گرسنگی در افغانستان؛ «ریشهها و پیامدها چیست؟» /گزارش افغانستان خبرگزاری بین المللی
شفقنا . ۱۴۰۳/۸/۷، ۱۱:۱۴
شفقنا افغانستان – از زمان تسلط دوباره طالبان بر افغانستان و همزمان با گسترش بحران اقتصادی در این کشور، میزان گرسنگی در میان مردم آن نیز افزایش یافته و وضعیت دسترسی افراد به غذا، بدتر شده است.
به گزارش خبرگزاری شفقنا افغانستان، بر اساس تازهترین گزارش «شاخص جهانی گرسنگی» افغانستان در میان کشورهای قرار دارد که در «وضعیت جدی» گرسنگی قرار دارد.
این کشور در میان کشورهای جهان در رتبه ۱۱۶ قرار دارد و وضعیت آن نسبت به یک سال قبل بدتر شده است.
علاوه بر این، گزارشهای سازمان ملل متحد نشان میدهد که دسترسی به غذا در این کشور دشوار شده است.
بر اساس آماری که سازمان ملل متحد منتشر کرده است، بیش از ۱۲ میلیون نفر در افغانستان نمیدانند که وعده بعدی غذایی شان را چگونه و از کجا تأمین کنند.
اما چه عواملی باعث شده است که گرسنگی در افغانستان افزایش یابد؟ ریشههای گسترش گرسنگی در میان مردم چیست؟ افزایش میزان گرسنگی چه پیامدهای دارد؟
«عوامل و ریشههایی افزایش گرسنگی»
افزایش میزان گرسنگی در افغانستان، وابسته به عوامل جهانی و عوامل منحصر به فرد و مختص این کشور است.
در سالهای اخیر به دلیل همهگیری کرونا، جنگهای ویرانگر در گوشههای مختلف جهان، نرخ مواد غذایی در جهان افزایش یافته و دسترسی به غذا نیز کاهش یافته است. این وضعیت بر دسترسی به غذا در افغانستان نیز تأثیر گذاشته است.
اما شماری از عواملی هست که مختص افغانستان است و به اوضاع عمومی جهان مرتبط نیست؛ از قبیل بحران سیاسی ناشی از تسلط طالبان، بیثباتی اقتصادی، جنگ و منازعه دوامدار، خشکسالی ممتد و پیاپی و فجایع طبیعی.
افغانستان در سه سال اخیر در کنار این که به دلیل سلطهی طالبان به بدترین بحران بشری جهان تبدیل شد، شاهد سه سال خشکسالی شدید و پیاپی بود که ضربهی شدیدی به زندگی مردم این کشور وارد کرد، باعث افزایش ناامنی غذایی، افزایش گرسنگی، افزایش آوارگی داخلی و افزایش مهاجرت شد.
این کشور همچنین شاهد فجایعی چون زمینلرزه مرگبار در هرات بود که هزاران خانه را را ویران و صدها هزار نفر را آواره و بیپناه کرد و در نتیجه وضعیت دسترسی به غذا را در این کشور بدتر کرد.
سیلهای ویرانگر و نا بههنگام سال جاری خورشیدی نیز ضربه شدیدی به اقتصاد هزاران خانواده در افغانستان وارد، مزارع را تخریب، خانهها را ویران و خانوادهها را آواره کرد.
همهی این عوامل بر دسترسی مردم افغانستان به غذا تأثیرات منفی گذاشتهاند و در نتیجه باعث افزایش میزان گرسنگی در این کشور شده است.
«پیامدهای افزایش گرسنگی چیست؟»
افزایش میزان گرسنگی در افغانستان پیامدهای ناگوار بسیاری دارد که حتا بر نسل آینده این کشور نیز تأثیر میگذارد.
بر اساس گزارش شاخص جهانی گرسنگی، یکی از پیامدهای اصلی افزایش گرسنگی در افغانستان سوءتغذیه است.
در این گزارش آمده است که از مجموع جمعیت افغانستان ۳۰.۸ درصد جمعیت آن دچار سوءتغذیه هستند.
گرسنگی و در پی آن سوءتغذیه بیشترین آسیب را به کودکان در افغانستان وارد کرده است و باعث قد کوتاهی آنان شده است.
در گزارش شاخص جهانی گرسنگی آمده است که افغانستان در کنار نیجریه، با افزایش میزان قد کوتاهی کودکان مواجه است و ۴۴.۶ درصد کودکان آن نسبت به سن خود، قد کوتاه تر هستند.
مطابق شاخص جهانی گرسنگی از پیامدهای دیگر گرسنگی، کاهش وزن و مرگومیر کودکان زیر پنج سال در افغانستان است.
در این گزارش آمده است که ۳.۸ درصد از کودکان زیر پنج سال افغانستان نسبت به سن خود وزن کمتری دارند و ۵.۸ درصد کودکان قبل از سن پنج سالگی میمیرند.
علاوه بر این، گزارشهای سازمان ملل متحد نشان میدهد که افزایش میزان گرسنگی و کاهش دسترسی به غذا، باعث شده است که ناامیدی و بیماریهای روانی در میان مردم افزایش یابد که خود میتواند منجر به یک بحران ویرانگر شود و زندگی امروز و فردای ساکنان این کشور را ویران کند.